Om

Galleri Fotfolket är ett galleri som bara kan upplevas i det offentliga rummet; på gator, torg, internet och i parker. Galleriet består av två lådor (1x1x1 meter) på hjul med fyra upplysta utställningsrum vardera, galleriet har alltså 8 utställningsrum som mäter 80x80x15 cm.

Galleri Fotfolket startades i maj 2012 av konstnären Sanna-Lisa Gesang-Gottowt. Under 2012 producerades två utställningar, Avstampet och Pakten. I den första utställningen visades 12 konstnärer från Sverige och USA. Sanna-Lisa mottog på invigningsdagen Riksteaterföreningen Graffitifrämjandets pris Guldkannan för sitt arbete med att främja konsten och berika det offentliga rummet. I den andra utställningen Pakten visades 8 konstnärer och utställningen var även en del av ett samarbete med RättBuss och Graffitifrämjandet som vi kallade GraffBuss.

Sanna-Lisa har länge varit intresserad av det offentliga rummets begränsningar och möjligheter, och vad man som privatperson är tillåten att göra där. Hon bodde i Portland, Oregon, i 8 år och då hon flyttade tillbaka till Stockholm blev hon något förvånad över vilken stor skillnad det är i synen på vad som är tillåtet i det offentliga rummet. Portland har en levande konstscen av och för invånarna och det är väldigt lätt att visa konst på alternativa sätt, inklusive i det offentliga rummet.  Med Stockholm Stads nolltoleranspolicy mot graffiti och gatukonst blir frågan kring konst i det offentliga rummet än mer komplicerad.

Galleriets syfte är att visa varierad och bra konst för stadens invånare och att demokratisera det offentliga rummet. Galleriet hoppas även på att väcka tankar och frågor kring konst i det offentliga rummet och bli en del av debatten kring gatukonst. Galleri Fotfolket vill vara av och för det offentliga rummets användare.

Om du vill läsa mer om nolltoleransen i Stockholm rekommenderas Jacob Kimvalls blog Nolltoleransen och Gatukonst.se där det även finns länkar till Stockholm stads information i ämnet.

Om du har några frågor, kommentarer, eller vill vara involverad på något sätt tveka inte att kontakta oss.

Du kan även hitta oss på Facebook

Hoppas vi ses snart på en gata nära dig!

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

%d bloggers like this: